חלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני

חלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני

הליך הגירושין בישראל מנוהל בשתי מערכות שיפוט מקבילות: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 חל גם בבית הדין הרבני, כך שהעיקרון המרכזי הוא חלוקה שוויונית של הנכסים שנצברו במהלך הנישואין, למעט חריגים ספציפיים הקבועים בחוק ובפסיקה. למידע נוסף על: חלוקת רכוש בגירושין חלוקת רכוש בגירושין […]

הליך הגירושין בישראל מנוהל בשתי מערכות שיפוט מקבילות: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 חל גם בבית הדין הרבני, כך שהעיקרון המרכזי הוא חלוקה שוויונית של הנכסים שנצברו במהלך הנישואין, למעט חריגים ספציפיים הקבועים בחוק ובפסיקה.

למידע נוסף על: חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בגירושין לפי הדין העברי 

על פי החוק, הרכוש המשותף מתחלק שווה בשווה, למעט מקרים חריגים בהם ייתכן שבית הדין הרבני יפעיל שיקולים הלכתיים. עם זאת, חוק יחסי ממון גובר גם בתוך בתי הדין הרבניים, ולכן כל פסיקה בנושא צריכה להיעשות בהתאם להוראותיו. בתי הדין הרבניים אינם פוסקים בניגוד לחוק אלא מיישמים אותו במסגרת ההלכה. יחד עם זאת, קיימים מקרים שבהם החלטות בית הדין עשויות לסתור את הוראות החוק, ויש בפני הצדדים אפשרות לפנות לערכאות ערעור אזרחיות.

האם כדאי להיעזר ברואה חשבון בהליך חלוקת רכוש בבית הדין הרבני?

רואה חשבון המתמחה בדיני משפחה יכול לשחק תפקיד מרכזי בהבנת התמונה הפיננסית של בני הזוג ולספק נתונים קריטיים להליך המשפטי בבית הדין. מומלץ להיעזר בו לשם הערכת שווי נכסים, בדיקת מאזנים עסקיים וחישוב הזכויות הכלכליות, במיוחד כאשר מדובר בהכנסות לא מדווחות, עסקים משותפים או מניות. בתי הדין ממנים גם הם מומחים כלכליים מטעמם אשר בוחנים סוגיות כלכליות.

באיזה שלב מומלץ לפנות לרואה חשבון?

כדאי לערב רואה חשבון כבר בשלבים הראשונים של ההליך המשפטי, ובמיוחד לפני כריכת הרכוש בתביעת גירושין. רואה החשבון יכול לסייע בתכנון כלכלי, לזהות נכסים מוסתרים ולמנוע הפתעות לא נעימות בהמשך.

מתי חלוקת הרכוש אינה שוויונית ומהן הסיבות לכך?

בתי הדין הרבניים מחויבים לפסוק בהתאם לחוק יחסי ממון, אך ישנם מקרים בהם הפסיקה אינה שוויונית, כגון כאשר יש ראיות להברחת נכסים, רכוש שנצבר שלא במשותף או במקרים מיוחדים. סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון מאפשר לבתי הדין להחליט על חלוקה שאינה שוויונית כאשר מתקיימים תנאים מיוחדים, כמו כאשר צד אחד צבר חובות משמעותיים במהלך הנישואין או כאשר קיים פער משמעותי בין תרומות בני הזוג לרכוש המשותף.

כיצד מתבצעת חלוקת הרכוש במקרה של בגידה?

בגידה אינה משפיעה על חלוקת הרכוש, שכן היא אינה נחשבת לקריטריון להפרת חובת השיתוף בנכסים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם בתי הדין הרבניים עשויים להתייחס לבגידה בהקשרים אחרים, כגון שלילת כתובה, הפחתת מזונות אישה או השפעה על זכויות כלכליות אחרות.

חשיבות הייעוץ המקצועי בתחום הפנסיוני

חלוקת חיסכון פנסיוני היא סוגיה מרכזית בגירושין. חיסכון זה מהווה חלק בלתי נפרד מהרכוש המשותף, אך בשל מורכבותו מומלץ להיעזר ברואה חשבון המתמחה בכך. בתי הדין הרבניים והמשפט האזרחי מחילים כללים שונים בנוגע לאופן חלוקת הפנסיה, ולכן חיוני לוודא שכל צד מקבל את חלקו ההוגן.

מהם היתרונות של היעזרות ברואה חשבון בתהליך חלוקת הרכוש בבית הדין הרבני?

  1. שקיפות כלכלית – רואה חשבון מבצע הערכה מדויקת של כל הנכסים וההתחייבויות שיש לתא המשפחתי.
  2. הבנה מעמיקה של המסמכים הפיננסיים – ניתוח דוחות כספיים, קרנות פנסיה ונכסים.
  3. מניעת הפסדים כלכליים – סיוע במניעת תביעות שאינן מבוססות על עובדות ועקרונות כלכליים.
  4. תכנון מס חכם – ייעוץ כיצד לחלק נכסים בצורה שתמזער חבות מס.

סיכום

חלוקת הרכוש בבית הדין הרבני אינה שונה מזו שמתקיימת בבית המשפט לענייני משפחה והיא מתבצעת בהתאם לחוק יחסי ממון. קיימת חשיבות רבה להיעזרות במומחים פיננסיים במהלך ההליך המשפטי כדי לוודא שהזכויות הכלכליות נשמרות בצורה הוגנת. יש לוודא שהמומחה הכלכלי יהיה בעל ידע וניסיון בדיני משפחה, הערכת שווי, חלוקת חיסכון פנסיוני ובביקורת חקירתית.

אם יש לך צורך לבצע חלוקת רכוש במהלך הגירושין פנו לאהוד שושן ושות או חייג/י: 03-5644723 

↓ צור קשר

 

שמרו על האינטרסים הכלכליים שלכם!
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים צרו קשר

    אודות הכותב
    אהוד שושן רו"ח (משפטן)
    אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
    @ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.