top of page
תמונת הסופר/תאהוד שושן, רו"ח

3.2 חלוקה בגירושים של חיסכון פנסיוני: פנסיה צוברת זכויות (פנסיה תקציבית)

עודכן: 28 ביולי

מהו חיסכון פנסיוני צובר זכויות?

חיסכון פנסיוני צובר זכויות אינו חיסכון כספי בבעלות העובד, אלא מדובר למעשה בהתחייבות של המעסיק לשלם לעובד תשלומים ממועד פרישתו ועד פטירתו (לרבות תשלומים לשאריו). העובד צובר זכויות אלו בגין כל שנה שבה הוא עובד. בשירות המדינה הצבירה המקובלת הינה צבירה של זכות לקבלת פנסיה בגובה של 2% מהשכר בגין כל שנת עבודה. לאחר 35 שנים צובר העובד את מלא הזכויות האפשריות (70%).

החל  מתחילת שנות האלפיים חדלה המדינה להעניק לעובדיה חיסכון באמצעות צבירת זכויות וכל העובדים חוסכים באמצעות צבירת כספים.

 

האם החיסכון הפנסיוני צובר הזכויות נכלל במסגרת "כלל נכסי בני הזוג"?

בהחלט כן. גם זכויות פנסיוניות נכללות במסגרת "כלל נכסי בני הזוג" והמחוקק אף קבע זאת בצורה מפורשת בסעיף 5(ג) לחוק.

 

כיצד מבצעים את החלוקה של החיסכון הפנסיוני?

בשונה מהמנגנון אשר אומץ בחלוקת חיסכון פנסיוני צובר כספים, במקרה של חיסכון צובר זכויות לא ניתן לבצע חלוקה לרוחב ולא ניתן לפצל את הזכויות הפנסיוניות בין בני הזוג לשעבר. לכן החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני יצר מנגנון המבוסס על "חלוקה לאורך". בהתאם למנגנון זה הגוף המשלם את הפנסיה מעביר ישירות לבן הזוג לשעבר את חלקו בתשלום הפנסיוני, מבלי שזה יהיה תלוי ברצונו הטוב של בן הזוג החוסך.  


השלב הראשון בחלוקה הינו איסוף נתוני החיסכון הפנסיוני באמצעות קבלת אישור המעסיק – בדרך כלל המדינה או הצבא.


בשלב השני המומחה הכלכלי מנתח את נתוני צבירת הזכויות ומחשב את 'שיעור ההעברה' בגין הזכויות הפנסיוניות. 'שיעור ההעברה' המחושב הוא למעשה החלק, באחוזים, מתוך תשלום הפנסיה שיקבל בעתיד בן הזוג החוסך (מתוך שכרו העתידי ולא מתוך שכרו במועד הגירושים). המומחה הכלכלי מציג לצדדים דוח מפורט בצירוף "פסיקתא".


בשלב השלישי הפסיקתא מאושרת אצל הגורם השיפוטי (בית המשפט/בית הדין) ונשלחת למעסיקו של בן הזוג החוסך.


בשלב הרביעי המתקיים רק לאחר פרישתו של בן הזוג החוסך לפנסיה מנכה מעסיק בכל חודש מתוך תשלום הגמלה את חלקו של בן הזוג לשעבר (לאתר תשלום המס) ומעביר לו אותו ישירות.

בשונה מחלוקת חיסכון פנסיוני צובר כספים, בן הזוג השני ממשיך להיות תלוי במעסיקו של בן הזוג החוסך.

  

מהו אותו 'שיעור ההעברה' וכיצד מחשב המומחה הכלכלי את חלקו של כל צד בחיסכון הפנסיוני?

שיעור ההעברה מחושב באמצעות כלל הזמן, ועומד על מחצית היחס שבין תקופת צבירת החיסכון המשותפת (תקופת הצבירה בתקופת הנישואים) לבין תקופת הצבירה הכללית במקום העבודה.  

נבדיל בין שלוש אפשרויות:


אפשרות ראשונה: בן הזוג העובד החל לצבור זכויות פנסיוניות במועד המאוחר ליום הנישואים. זהו המקרה הפשוט יותר שכן כל הזכויות שנצברו מהוות רכוש משותף ומתחלקות שווה בין שני בני הזוג.

במקרה זה שיעור ההעברה יעמוד על 50%.


אפשרות שנייה: בן הזוג העובד החל לצבור זכויות פנסיוניות לפני יום הנישואים וממשיך לצבור בתקופת הנישואים.

במקרה כזה המומחה הכלכלי נדרש לחלק את הזכויות הפנסיוניות לשני חלקים: החלק המשותף לשני הצדדים והחלק שאינו משותף. החלוקה תתבצע באמצעות שימוש בכלל הזמן - כלומר בהתאם ליחס הזמנים של תקופת צבירת הזכויות בתקופה המשותפת מול תקופת צבירת הזכויות המלאה.


אפשרות שלישית: כל הזכויות הפנסיוניות נצברו לפני מועד הנישואים. במקרה כזה לא יתקיים שיתוף בזכויות הפנסיוניות.


להלן דוגמה:

בן הזוג החל לצבור זכויות פנסיוניות 5 שנים לפני מועד הנישואים. משך הנישואים עומד על 10 שנים שבהן המשיך לצבור זכויות. משך הצבירה המקסימאלית האפשרית עמד על 35 שנים. 

שיעור ההעברה יעמוד על (10/35)/2=14.2%

 

האם הצדדים מחויבים לחלק את החיסכון הפנסיוני באמצעות המנגנון שנקבע בחוק?

הצדדים אינם מחויבים לחלק את החיסכון הפנסיוני באמצעות המנגנון שנקבע בחוק והם רשאים לבצע חלוקה של זכויות החיסכון הפנסיוני בכל דרך עליה יסכימו. יחד עם זאת במידה והצדדים מעוניינים כי המעסיק ישלם לבן הזוג לשעבר את חלקו בגמלה יש להיצמד למנגנון שנקבע בחוק.


האם כדאי להיעזר במומחה כלכלי בחלוקת חיסכון פנסיוני?

בהחלט כן. חלוקת החיסכון הפנסיוני הינה תהליך הדורש ידע מקצועי בתחום החיסכון, המימון והמשפט. על מנת ליישם את חלוקת החיסכון באמצעות המנגנון שנקבע בחוק תידרשו לעיתים להגיש לגופים המשלמים/לבית המשפט דוח של מומחה כלכלי בנושא.

 

האם החלוקה מחויבת במס?

לא. החלוקה אינה מחויבת במס. שיעור ההעברה מחושב על הגמלה אותה מקבל בן הזוג החוסך לאחר שנוכה ממנה מס שחל על בן הזוג החוסך. יש לשים לב כי בן הזוג החוסך איינו רשאי לבקש למסות את גמלתו כמשכורת שנייה, ובכך להפחית בצורה מלאכותית את הכנסתו נטו. בהקשר זה אנא קראו מאמר מקיף אשר פורסם באתר N12 או במאמר בקישור הבא.

 


@ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.
לוגו אהוד שושן

17 צפיות

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page